Malajsie - Indonésie
Souhlas s Niemandosem. Já cestoval po Indonésii 3 měsíce a taky jsem toho dost nemohl stihnout.
Mám rád přírodu, nemám rád památky a chci vidět, co jsem ještě neviděl a aby tam bylo málo lidí. Proto strávím polovinu času v přelidněných asijských velkoměstech, na letištích, v autobusech a na lodích, abych si toho mohl co nejvíc odškrtnout, že jsem tam byl.
Přesně tak. Ono vidět pěknou přírodu v přelidněné JV Asii obvykle vyžaduje jet docela dlouho od civilizace.
Tam jsem nikdy nebyl, ale občas cestovatelé nechávají až příliš mnoho času na objevování.
Někdo jede do Milána na týden, a já tam nemám co dělat už po třech hodinách ve městě. Každý to má jinak.
Každý to má jinak, to je fakt. Ale fakt je ten, že je velmi vhodné až nutné naplánovat itinerář, zjistit dobu na přesuny atd., i když mám z Asie zkušenosti jen z Číny, kde do/ze zajímavých odlehlejších oblastí není problém z/do nějakého trochu většího rel. poblíž ležícího města cestovat klidně 10+ hodin. To si pak člověk rozmyslí, jestli do takové oblasti jet a pokud ano, jestli tam zůstane půl dne a pak absolvuje podobně dlouhou cestu někam dál, nebo jestli tam zůstane pár dní a prozkoumá to důkladněji. Nebo jestli se té oblasti vyhne úplně. Pokud samotná cesta není cíl, bez podrobného itineráře se znalostí spojení, časů, ... to podle mě moc nedává smysl.
romancient napsal(a):Tam jsem nikdy nebyl, ale občas cestovatelé nechávají až příliš mnoho času na objevování.
Někdo jede do Milána na týden, a já tam nemám co dělat už po třech hodinách ve městě. Každý to má jinak.
Jestli někdo jede do celkem nezajímavého evropského města na týden, ani bych to nenazýval cestování. S tím, že bych tam neměl co dělat po třech hodinách, jsem na tom stejně.
Souhlasil bych i s tím, že z pohledu efektivity využití času člověka s dlouhým bucket listem a s omezenou dovolenou či málo našetřenými financemi (často obojím dohromady a dalšími okolnostmi) si mnozí cestovatelé nechávají příliš mnoho času na jedno místo. Ovšem jsou i jiné úhly pohledu na užití si volného času a života vůbec než odškrtávání si co nejvíce zážitků a navštívených míst.
Někdo si třeba raději užije víc východů či západů slunce na stejné pláži, někdo si lokalitu projde důkladněji, někdo chce poznat víc místní lidi atd. Pro někoho je návštěva nějaké lokality na pár hodin až den (třeba autem a lanovkou) jen slabým odvarem oproti tomu, když tam jde na vícedenní trek.
Za mě je to moc natřískaný ,naprosto zbytečné toho stihnout tolik. Moc přesunů budeš hotovej ..
Ty paláce v Bangkoku jsou plus mínus na stejné brdo za mě by stačil Wat Pho a Wat Arun respektive mě nejvíce zaujali.
Jakartu vynechat špinavá chaotická díra kde nic není. Samotná Yogyakarta nestojí též za nic ,ale ty chrámy poblíž Borobudur a Prambanan (tam se dá za pár drobných dojet MHD) za návštěvu určitě stojí.
Kuala Lumpur tam bych se klidně zdržel déle a na dva dny bych zajel do Cameron Highlands.
Singapur ano ten bych nevynechal . Krabi třeba v kombinaci s Koh Lantou OK. Ao Nang se vyhnout obloukem (předražené ,špinavé ,přelidněné).
Za mě bych hlavně tvrdě seškrtal tu Indonésii ,ale sto lidí sto chutí ...
Srovnávat cestování po JV Asii s cestováním po Evropě je řekl bych absolutní nepochopení stavu věci. Obzvláště když tazatel chce do přírody na nejlépe neturistická místa.
Do toho Milána se člověk dostane pohodlně a klidně může po třech hodinách sednout na pohodlný vlak, bus nebo letadlo a cestovat zase jinam. V Indonésii po deseti hodinách v minibusu bez klimošky, natřískané až po střechu je člověk rád, že zůstane pár dní na mistě, než ho bude čekat další podobná cesta.
Ale ať si to Tonda vyzkouší. Uvidí sám. Nejlepši je vlastní zkušenost. Budu rád, když sem potom dá rozpočet a co všechno stihl a jak to celé hodnotí
Nejde o srovnání měst. Chtěl jsem tím říct, že hodně cestovatelů nechávají na nějaké město/kraj/stat příliš mnoho času. Tenhle případ takový asi nebude, nemůžu to posoudit, nikdy jsem tam nebyl.
Ale po vlastních zkušenostech už moc nemám důvěru k lidem co mi napíšou, že “ve Vejprnicích jsme byli 3 dny a nám to nestačilo, to chce aspoň 5-7”. Já tam příjedu a za jeden den všechno mám.
Jak už se psalo výše x-krát, že je to jiný typ cestování a samozřejmě člověka.
Libore, kamarád, co mi zajišťuje na dovolené letenky, spoje.. je mimo a v pondělí se na to mrkne, jak budou kde dostupné lety. Od toho budu muset upřesnit itinerář, něco možná budu muset vynechat apod., ale nebudu asi cestovat měsíc po jednom ostrově... já mé dovolené dělám více míst kratší dobu...že netrávím hodně dní v jednom parku apod.. ale do těch 26 dní to musí jít nějak poskládat, věřím. Vím, v každé zemi na letišti a nádražích jsou tzv. nahaneči super cen atd.. násobně vyšší než jinde.. stejně jako u nás taxikáři v Praze pro turisty.
Ahoj, tak jsem se pokusil dát dohromady základní itinerář na cca 29 až 31 dní max, co mám k dispozici. Prosím tedy o doporučení, zda je možné dle itineráře zvládnout, popřípadě co vynechat/zaměnit a poradit ohledně dopravy, aby mi mohl kamarád dle toho zajistit letenky, díky moc.
Thajsko
Bangkok 2 - 3 dny (dle příletu a následného odletu)
(památky/chrámy jen z venku si projdu, pokud by byly fronty na vstup dovnitř)
Wat Pho
Wat Phra Kaeo
Grand Palace
Wat Arun večer
Khao San podchodem ne ulici pod
Silom
Wat Saket
King Power Mahanakhon
Tržiště Chatuchak
Plovoucí trh Taling Chan jen soboty
Chinatown
Lodí po řece Chao Phraya vystupovat na jednotlivá místa podél řeky v centru apod.
Bangkok - Krabi letiště – Railay ..– 3 dny lodí po plážích apod. ?
Phi Phi Islands – 1 den? lodí
? Jak se dostat z PhiPhi nebo Krabi (Phuket) do Kuala Lumpur nebo Singapore?
Malajsie
Kuala Lumpur – 2 dny
Melaka - 1 den
Singapore - 1 - 2 dny
Indonésie
Severní Sumatra – 5 - 6 dní? ..tedy letadlem z Kuala nebo Sig do Medanu ?
Z Medanu do Bukit Lawang, Berastagi - jezero Toba a zpět
Jakarta – 1 den
Yogyakarta – 1 - 2 dny
Pranbanan, Borobudur
Surabaya - 3 dny ?
sopka Bromo a Ijen,
Ketapang trajekt na Bali?
Bali – 1 den ?
přejet přes Bali do Denpasar a lodí nebo letecky na Lombok nebo Gili ostr. ?
Gili ostrovy – 2 dny?
Lombok – 2 dny?
Sulawesi – 2-3 dny?
Trochu jsi to upřesnil, ale většina z toho, co jsem psal 1.8. pořád platí. Ještě bych dodal, že by sis měl ujasnit, co na těch místech chceš dělat, co minimálně na každém z míst chceš stihnout tj. např. jednodenní výlet v džungli u BL nebo dvoudenní, který je mnohem lepší. Sestavování detailního itineráře na měsíční cestu je práce na desítky hodin čtení informací a cestopisů, zvlášť v zemích jako Indonésie. Tady se pak můžeš zeptat na nějaké detaily, ale těžko to někdo vypracuje za tebe. Nebo cestuj s plánováním na následující 1 a 3 dny, jak to dělám někdy já na dlouhých cestách, protože detailní itinerář na 6-12 měsíců bych těžko vytvořil. A holt co stihneš, to stihneš.
Ahoj Libore, tak už mám všechny letenky (až na jednu, kdy zvažuji Surabaya - Lombok) tak, aych stihl navštívit to minimum alespoň, co se dá:
1.9.
PRG-DOH-BKK
Praha
Doha
Bangkok
15:50
22:35
02:15
13:10
5.9.
BKK-KBV
Bangkok
Krabi
18:25
19:45
9.9.
KBV-SIN
Krabi
Singapur
17:20
20:15
15.9.
KUL-KNO
Kuala Lump
Medan
10:05
10:10
19.9.
KNO-CGK
Medan
Jakarta
10:30
12:55
20.9.
CGK-YIA
Jakarta
Yogyakarta
18:55
20:15
22.9.
YIA-SUB
Yogyakarta
DPS
Surabaya
15:00
17:35
18:20
18:30
3.10.
DPS-DOH-PRG
Denpasar
Doha
Praha
09:55
14:30
01:55
07:10
1 - Krabi budu mít cca 4 dny, jeden den chci PhiPhi Islands, dle doporučení si mám najmout člun s řidičem na denní výlet nebo někdo doporučuje trajktem nebo Getyourguide 1d výlet? ..další dny kolem ostrovů a tracky
2 - Singapur 10-11 snad stačí na prohlídku města a atrakcí.. zda má cenu vidět všechny na portálu uvedené a na tu vyhlídku s terasou na tom mrakodrapu s restaurací je třeba mít lístky prosím?
3- Kuala Lumpur 12.9. chci jet busem přes den, něco snad uvidím alespoň a 2 dny budou ok, vstupenky na Petronas jste si kupovali přes jejich portál někdo nebo apku Getyourguide (GYG)? a na TV věž prosím? ..lepší v předstihu asi, abych se tam vůbec dostal někam :)
4 - Sumatra cca 3,5 dne, kdy chci 1 denní výlet jezero Toba zase máte zkušenost někdo s GYG nebo místní cestovku po příjezdu či hostel může doporučit, abych měl už rezervováno předem. Druhý den zase nějaký výlet... ty opice nevím.. já je viděl různě v Amazónii, Kostarice, JAR apod... tak to není nutnost ..ale dám na vaše tipy na zbytek pobytu.. jinak nějaký park bych si vzal prohlídku apod.
5. Jakarta jeden den prostě navštivit
6. Yogyakarta 1,5 dne by mělo na ty dva chrámy stačit dle dopravy?
7. Surabaya přílet 22.9. a nyní..bych rád 3D/2N Bromo + Ijen, vodopády nemusím...a GYG nabízí většinou dvě varianty, bu´d si noclehy zajistím sám a řidič mne vyzvedne a doveze zpět ad... cca 2500,- nebo asi hromadná akce svoz za 3500,- včetně hotelů...zkoušel jsem napsat ještě dle jedné reference na webu cheapbromo.com, ale dělají jen individuální výlety na míru, to by mne stálo 540 USD. Pak je tu ale problém, že naprostá většina výletů končí v přístavu Ketapand a některé mají v ceně i dopravu na Bali.. jenže to vezme čas, kdy budu muset trajektem a pak busem do Denpasaru a pak zase do přístavu a trajektem na Lombok..a Bali se stavit cestou zpět až..Jsou totiž elty ze Surabaya na Lombok, ale musel bych najít výlet, tkerý se vrací do Surabaya. Nasdílíte prosím vaše tipy, jak dát ten 3D-2N výlet a dostat se na Lombok.. 23 - 25 by byl výlet
8. Lombok - nabízí se více aktivit ..Vodopády v Rinjani, Sasaská vesnička, Mataram, Selong Belanak...další pláže či hory...ale co lze stihnout vzhledem k omezenému času a jak se dopravovat po ostrově. zda vlety z GYG nebo...(nebudu si půčovagt letos ani auto, ani motorku) ..zde bych mohl být 26/27 - 1.10. (v tom je zahrnut i jeden den na Gili ostrovy)
9. Bali 2.10. cca a 3.10. odlet
10. Doha ? tam budu mít čas v Kataru chvíli.. dá se stihnout z letiště do města podívat a zpět prosím?
Díky moc za tipy.
1.9. PRG-DOH-BKK Praha Doha Bangkok 15:50 22:35 02:15 13:10
5.9. BKK-KBV Bangkok Krabi 18:25 19:45
9.9. KBV-SIN Krabi Singapur 17:20 20:15
15.9. KUL-KNO Kuala Lump Medan 10:05 10:10
19.9. KNO-CGK Medan Jakarta 10:30 12:55
20.9. CGK-YIA Jakarta Yogyakarta 18:55 20:15
22.9. YIA-SUB Yogyakarta DPS Surabaya 15:00 17:35 18:20 18:30
3.10. DPS-DOH-PRG Denpasar Doha Praha 09:55 14:30 01:55 07:10
Asi to takto zvládneš a budeš spokojený. Já jsem cestoval trochu jinak, nebyl jsem v některých městech a nabídku GYG neznám, tak nemůžu na většinu otázek odpovědět.
Chceš si najmout člun jen pro sebe? Když máš dost peněz, tak klidně, ale většina si zaplatí na místě hromadné výlety. Po internetu to asi bude dražší (aspoň to tak obecně v chudších zemích bývalo).
Jestli nechceš vidět džungli a opice, tak do Bukit Lawang nejezdi. Stejně nemáš čas na Tobu, sopku Sibayak a džungli. Jen bych upozornil, že orangutani jsou přece jen zajímavější opice než třeba makakové nebo malpy.
V Yogyakartě stíháš. I za den by to šlo, i když taxi by se pak hodilo aspoň na část cesty. Na Borobudur jdi hned na otvíračku, pak je tam moc lidí.
Já bych se teda z Ijenu do Surabaji nevracel kvůli přeletu na Lombok. Ten GYG ti asi značně ulehčí cestování a plánování.
Na Lomboku se musíš rozhodnout sám, co chceš vidět. Ohledně dopravy si přečti nějaký cestopis nebo třeba někdo poradí. Já měl jen předplacenou na Rinjani.
Tak kolega mi řekl, že si pronajali levně nějaký člun s řidičem na den a ten je vozil za pár kaček.. zeptám se v hostelu až na místě nebo org. výletu nejjednodušší varianta.
Na Sumatře uvidím, co za 3,5 dne lze stihnout a jaké výlety doporučí místní cestovky skrz hostel.
Yyogyakartu snad zvládnu, to se nebojím.
Stále nevím, jak s tou dopravou na Lomboku, pokud vezmu trajekt do Gilimanuk a dále bus Denpasar? ...na Lomboku chci vidět jeden den Gili ostrovy, pak asi ten 2D výstup Mount Rinjani, vodopády v Rinjani national park a nevím, zda stojí něco za to uprostřed ostrova či níže..a pak zpět na Bali..zde uvitám tipy, kdo jakou dopravu využil, prosím.
Jeden z Gili ostrovů můžeš navštívit cestou z Bali na Lombok nebo opačně. Jestli chceš jen výstup na Rinjani a vodopády, bude asi nejlepší koupit si takový výlet na Gili nebo Bali těsně před tím. Přečti si před nákupem recenze dané společnosti a raději neber levnější s horšími.
takhle cestujou blazni....to nema cenu komentovat.....v JVAsii jsem kazdej rok 4 a pul mesice,z toho v Indo 2 mesice a staci me to na skutru na prozkoumani jednoho ostrova...
To je plán pro odškrtávače přeci .... 'co se dá stihnout na Sumatře za 3,5 dne' .... ale třeba Tonda 007 na tomhle výletě zjistí, že takhle ne.
Vůbec nepočítá s časem dopravy z a na letiště, dobou na ubytování, na jídlo, dopravu k něčemu zajímavému. Pak tam dojede a zjistí, že na to, co chtěl vidět mu nezbyl čas
To jsem mu psal už 1. 8., že s ohledem na potřebný čas na přesuny mu zůstane třeba jen půlka času na dané místo. Ta doba na jídlo, ubytování a atrakce se dá zkrátit, třeba využitím taxi (jídlo klidně nějaká hotovka, rýže se zeleninou - to je snědené hned).
Ale hlavně to chce pojmout asi s místními CK přes ten GetYourGuide, což přesuny urychlí (teda předpokládám, nabídku jsem nestudoval). Asi je takových turistů spousta a místní CK jsou na to zařízené u těch hlavních atrakcí.
Způsob cestování Boba je jistě fajn, ale takto cestuje jen zlomek cestovatelů a i na mě (s mnoha cestami na 6-12 měsíců) by to bylo až příliš pomalé tempo vzhledem k tomu, že JV Asie není pro mě tak atraktivní, abych si nechal 2 měsíce na 1 ostrov.
Já třeba jezdím na týden jednou za 2 měsíce mimo Evropu pokaždé do jiné země a jsem s tím naprosto v pohodě že nepoznám danou zemi důkladně...žiju jen jednou a chci poznat co nejvíce různých kultur, variaci přírody atd. a to že nejsem 2 měsíce na jednom ostrově milerad ozelim a poznám raději i když povrchně 7 jiných krajin:)ale chápu že to má někdo úplně naopak:)proto také sto lidí sto chuti:)
Bré ranko všem, ano, já chodím do práce, nevím právě co ostatní, že cestují měsíce po jedné zemi. Jsem rád, se mi podařilo vyřídit tak dlouhou dovolenou a to nevybírám běžně přes rok. Také netrávím dlouhé měsíce či týdny na jednom místě, to bych ani za 3 životy pak nestihl vidět vše a vybírám si jen priority, které mne zajímají, kdy doba navštěvování interiérů památek je pryč a výlet v NP stačí den/dva. Indonésie je jiná jak Vietnam/Kambodža tedy asi, kdy to není tak jednoduché všude dálkovými spoji či stopem apod., proto to Bromo/Yjen s cestovkou z důvodu organizace a rychlosti dám, jen jsem neviděl zatím kromě Getyourguide více nabídek (23.-25.9.)...a hlavně budu rád za dopravní tipy z Ketapangu přes Bali se dostat na Lombok či Gili prve...na Lomboku chci prostě jeden den Gili ostrovy, ale s báglem tam jezdit kolem, pokud přijedu lodí z Bali, asi nemá cenu, nýbrž se prve ubytovat někde a pak výlet. Chci nějak ten 2D výlet na Mount Rinjani, ty menší vodopády nahoře nemusím zajíždět, ale nějak se dostat dolů Sasašká vesnička jste byli někdo prosím? Mataram asi tam moc neuvidím a pak dole na jihu pláže...a zpět na Bali jeden den 2.10. kdy 3. odlétám.. díky moc
Ahoj, chystám se do Malajsie na konci října na 3 týdny (konec října - začátek listopadu). Rád bych dostal tipy co navštívit v Malajsii mimo profláknuté turistické destinace, které jsou všude publikovány (George town, Langkawi,...). Rádi trekujeme nebo cestujeme místními prostředky a v blízkém okolí na motorkách. Preferujeme poznávat spíše přírodu, kulturu. Města spíše méně. Pokud můžeme někdo cokoliv doporučit, budu rád za každou informaci na mailu adam.erlebach@seznam.cz. V případě, že jsi kombinoval cestu do Malajsie s jinými státy, také mě to zajímá, ale letíme do a z KL. Díky Adam
Plánuješ letět i na Borneo? Pokud ne, bude asi těžké najít na poloostrově a okolí původní přírodu (a ještě s možností treků, což je obecně v tropech složitější), která není profláknutá. I když nevím, jak to slovo definuješ. Možná mimo sezónu a v období dešťů nebo na jeho začátku nebude moc turistů ani v těch známých místech jako Cameron Highlands, NP Taman Negara a ostrovy u východního pobřeží. Z nich je nejmíň turistický Kapas, ale i části Tiomanu.
Z KL můžeš přidat, když se zaměřuješ na přírodu, třeba část Sumatry, ale není to pro každého viz i toto vlákno. A i tam nejspíš pojedeš do profláklých turistických destinací, i když to je na poměry Malajsie (natož Evropy) spíš divočina.